Catan? Of toch Kolonisten?

Speel jij graag een potje Catan? Of toch liever Kolonisten? Na de naamsverandering van negerzoenen, de zwarte pieten discussie en de discussie over de verering van vroegere ‘helden’ (Coen, Witte de With, etc), heeft de discussie nu ook bordspellenland bereikt; Kolonisten van Catan heet voortaan Catan.

Viral

Dit is overigens al sinds 2014 zo, maar de discussie erover is nu aangewakkerd door een artikel in het AD. In gesprek met Marketing medewerker Bert Calis gaf hij richting de krant aan “Die term is sinds een jaar of tien zó beladen geworden, dat we het niet meer willen gebruiken voor onze spellen”

Kolonisten van Catan doos
De ‘oude’ Kolonisten van Catan doos zoals wij hem nog hebben liggen.
Catan basisspel
De nieuwe ‘Catan’ doos, zoals deze nu te koop is.

Deze opmerking is vervolgens overgenomen door verschillende andere media en is ook op Twitter behoorlijk viral gegaan.

Politieke bemoeienis

De politiek doet er nog een schepje bovenop. Klaas Dijkhoff (je weet wel, die VVD-er die mee heeft gedaan aan ‘De Slimste Mens’) vindt de naamswijziging volgens diezelfde AD krant ‘verkrampt’; “Je zit met houten blokjes routes te maken en je handelt in kaartjes met daarop wol, steen en hout. Tijdens het spel heb ik nooit de link gemaakt met andere culturen of het koloniale verleden.”.

Onvolledig

Kolonisten van Catan op de website van 999 games
999 games gebruikt de term ‘Kolonisten van Catan’ wel nog op hun eigen website,

Spellenproducent 999 games weet echter niet hoe snel ze het bericht moeten corrigeren op hun eigen website. Ze stellen dat de informatie die woordvoerder Bert Calis heeft gegeven aan de krant onvolledig is. De naamswijziging zou niet gedreven zijn door de opmerkingen op de naam ‘De Kolonisten van ….’ zijn binnengekomen. De naamswijziging zou komen doordat men een internationale merknaam wil voeren. ‘Catan’ is een naam die internationaal te voeren is.

Opvallend is dat 999 games het spel op hun website nog wel verkopen als ‘De Kolonisten van Catan’. Dit zou te maken hebben met het feit dat veel mensen op Google nog wel zoeken naar de term ‘Kolonisten van Catan’.

Hoe dan ook zullen de meeste mensen ‘kolonisten’ nog lang blijven associëren met het spel ‘Catan’. Overigens zijn er in Nederland ook nog kolonisten te vinden die geen militair geweld hebben gebruikt voor hun kolonisatie. De eerste bewoners van Lelystad bijvoorbeeld noemen we ook kolonisten (zie ook Wikipedia). Dus een negatieve associatie met kolonisten uit ons koloniale verleden is niet per se nodig….

Waar vind ik de oude doos?

Mocht je de oude Kolonisten van Catan doos in levende lijve willen zien, dan kan je hem bewonderen bij Hotel Buiten. En de nieuwe doos kan je zelf kopen bij Bol.com.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment